Udgivet i

Ernæringens indflydelse på adfærd

Indledning

Som en trofast følgesvend til mennesker i mere end 10.000 år, kommer tendensen til at menneskeliggøre vores hunde ikke som nogen overraskelse for de fleste. Men på trods af sit lange og tætte samliv med mennesker, er hunden dog stadig tættest genetisk med den grå ulv. Hunden deler over 99 % af sin mitokondrie-DNA (Cellernes kraftværk) med ulven.

Dette tætte genetiske forhold imellem hund og ulv førte Smithsonian Instituttet (USA’s nationalmuseum som består af et antal museer og gallerier samt National Zoo) til at opklassificere hunden fra tidligere at være en separate art’s udpegning af Canis til at være en underart af den grå ulv.

Hunden var tidligere navngivet Canis familiaris, men nu ændret til Canis lupus familiaris. Med andre ord; vores elskede følgesvend hunden, falder ind under den genetiske paraply af grå ulv: Canis lupus. Ligesom ulve, har alle hunde udviklet sig som kødædere, med anatomiske træk, der klart har tilpasset dem til kød-baserede kostvaner. Forståelse af de anatomiske forskelle mellem rovdyr og altædende og planteædere kan forklare, hvorfor hunde og katte er klassificeret som kødædere, og hvilke fødevarer der derfor passer bedst til deres anatomi.

De anatomiske forskelle på planteædere, altædere og Rovdyr

For at forstå de ernæringsmæssige behov hos hunde og katte, er det nødvendigt at begynde med en grundlæggende forståelse af deres anatomiske egenskaber, og hvordan de adskiller sig fra planteædere og altædende. Ved at forstå hvilke anatomiske træk der er forbundet med hver type kost, er vi i stand til at klassificere et dyr som:

  • Carnivore (kødspisere),
  • Herbivore (planteædere), eller
  • Omnivore (både kød og plante ædere)

Denne klassificering hjælper os med at forstå, hvilke fødevarer dyret faktisk er tilpasset til at spise.

Milton R. Mills, M.D skriver følgende I sin afhandling “The Comparative Anatomy of Eating.”

Planteædere (køer, får)

Planteædere æder planter, og ikke kød. Så det er ingen overraskelse, at deres anatomiske funktioner er tilpasset til at behandle kulhydrater og andre næringsstoffer, som produceres af planter.

Anatomiske  træk

Følgende fællestræk for planteædere bekræfter deres tilpasning til en plante-baseret kost:

  • Den lange fordøjelseskana(Tarm systemet)l; op til 10 gange deres kropslængde, er nødvendig for at kunne nedbryde den vanskelige planteføde. Planteædere har betydeligt længere og meget mere komplekse indvolde end kødædere har.
  • Store flade kindtænder giver en ideel slibnings overflade for at kunne knuse og male planter (men ikke kød). En underkæbe med en udtalt sideværts bevægelse letter formaling og er nødvendig for at tygge planter.
  • Kulhydrat-enzymer i spyt amylase er et fordøjelsesfremmende enzym, der hjælper med at fordøje kulhydrater. Planteædere metodisk tygger deres mad for at sikre en grundig blanding med amylase.

Altædende (svin, bjørne og mennesker)

Altædende (fra latin: omne alt, alt, vorare at fortære) er udviklet til at spise både planter og kød. Eftersom de er alt ædende, er altædende ikke specifikt tilpasset til at spise kød eller plantemateriale udelukkende.

Anatomiske  træk

Anatomiske træk der er fælles for altædende omfatte:

  • Mellemlange fordøjelseskanal, der giver fleksibilitet til at fordøje både vegetation og animalske proteiner.
  • Flade kindtænder og skarpe fortænder tillader nogen formaling og nogle rivning.
  • Spyt indeholder fordøjelsesenzymet amylase, er et fordøjelsesfremmende enzym, der hjælper med at fordøje kulhydrater og er ansvarlig for hovedparten af ​​stivelse fordøjelsen.

Rovdyr (ulve, hunde, katte)

Carnivore betyder ‘kødædere’ (latin carne betyder ‘kød’ og vorare betydningen ‘at fortære’), og klassificerer dyr, hvis kost består hovedsageligt af kød – såsom hunde og katte.

Anatomiske  træk

De anatomiske træk af kødædere er:

  • Kort tarmsystem, simple og sur fordøjelseskanal. Protein og fedt fra animalsk kilde er hurtigt og let fordøjeligt (i forhold til proteiner og fedt fra vegetabilsk kilde) – og dermed forklarer det korte fordøjelsessystem som hunde og katte har. Evnen hos hunde og katte til at udskille saltsyre er også usædvanlig. For at lette protein opdeling og dræbe de bakterier, der findes i rådnende kød, er hunde og katte i stand til at holde deres gastrisk pH omkring 1-2. Hos Herbivore og Omnivore er den 3 eller derover.
  • Skarpe tænder (designet til udskæring af kød, ikke slibning af planter). Kødædere har aflange tænder udformet til rivning og drab af bytte. Deres kindtænder er trekantet med takkede kanter, der fungerer som savtakket kantede blade, der giver en glat skærebevægelse som knivene på en saks.
  • Kæber bevæger sig lodret i modsætning til planteædere og altædende der maler deres føde ved at tygge side til side. Kæberne hos hunde og katte opererer vertikalt for at give en jævn skærende bevægelse, og for almindeligt at sluge store klumper af kød.
  • Ingen amylase i spyt. Amylase i spyt er noget altædende og planteædende dyr besidder, men ikke kødædende dyr så som hunde eller katte. Da amylase ikke er til stede i spytet, er byrden helt på pancreas (bugspytkirtlen) til at producere amylase for at fordøje kulhydrater. Fodrer man hunde, som om de var altædende eller planteædere belastes bugspytkirtlen hårdere for at fordøje de kulhydrat-fyldte fødevarer (i stedet for blot at producere normale mængder af de enzymer, der er nødvendige for at fordøje proteiner og fedtstoffer).

KONKLUSION

Katte og hunde er designet til en næsten udelukkende kød-baseret kost. Hunde og katte afviger anatomisk fra altædende og planteædere, hvilket klart klassificere dem som kødædere med en tilpasning til en næsten udelukkende kød kost.

Mave, type og tarmlængde.

Hunde og katte besidder en kort simpel mave-tarmkanalen. Fordi kødet let fordøjes (i forhold til planter) er deres små tarme korte. En høj koncentration af mavesyre hjælper til hurtigt at nedbryde proteiner (Rovdyr en mavesyre ca. pH 1-forhold for mennesker på pH 4 til 5).

Tænder og kæber.

En stor mundingsåbning med en enkelt hængselleddet indrettet til at sluge/synke hele kødstykker.

Korte og spidse tænder

  • Designet til at gribe, rive og flå kød (ikke slibning af korn).
  • Tænder og kæbe designet til at synke mad hele (ikke til at tygge eller knuse planter).
  • Fordøjelsesenzymer er tilpasset til at nedbryde protein og fedt fra kød (ikke planter eller korn), spyt hos hunde og katte indeholder ikke fordøjelsesenzym amylase.
  • Rovdyr tygger ikke deres mad.
  • Har i modsætning til Herbivore og Omnivore carbohydrat-spaltende enzymer, protein-spaltende enzymer, som ikke kan frigives i munden på grund af at disse har potentiale for at kunne beskadige den orale kavitet (auto fordøjelse). Derfor blander kødædere ikke deres mad med spyt. De bider simpelthen store stykker kød af og sluge dem hele.

Konklusion på hunden og kattens kostbehov

Hunden er efter alle videnskabelige standarder og evolutionære historie, en domesticeret ulv. Dette rejser spørgsmålet om, hvilke fødevarer der er passende for deres kødædende anatomi, og hvilke som ikke er?

  1. Hundens interne fysiologi adskiller sig ikke fra ulven – derfor har hunde helt de samme fysiologiske og ernæringsmæssige behov som deres vilde rovdyrs fætre, hvis kostvaner næsten udelukkende er proteiner og fedtstoffer.
  2. Moderne hunde af alle racer er ikke kun i stand til at spise den mad, deres vilde forfædre spiser, de kræver faktisk det for maksimal sundhed. Det er fordi deres grundlæggende fysiologi kun har ændret sig meget lidt med domesticering; på trods af de åbenlyse forskelle i deres fysiske udseende.

Animalsk oprindelse af proteiner

Tre faktorer proteinkvalitet omfatter:Animalsk protein er uundværlig i livet for hunde og katte – de en forudsætning for basale kropsfunktioner, herunder cellulære regeneration, vedligeholdelse af væv, hormon- og enzymproduktion, samt levering af energi. Selvom protein er afgørende, er ikke alle proteiner lige gode.

  1. Protein Kilde

På grund af de forskellige aminosyre profiler, der er indeholdt i dyre- og vegetabilske proteiner, er animalske proteiner at betragtet som ‘komplette proteiner’ for hunde og katte, mens vegetabilske proteiner anses for “ufuldstændige proteiner.

  1. Aminosyresammensætning

Animalske proteiner indeholder alle de aminosyrer, som er essentielle for hunde og katte, samt i mængder, der matcher de krav, der er nødvendige for deres generelle sundhed, vedligeholdelse og vækst.

Vegetabilske proteiner fra kilder såsom majs gluten, sojaskrå eller vegetabilske proteiner isoleret, indeholder ikke alle de aminosyrer, i de rigtige proportioner, til at kunne dække en hund eller kats behov. Aminosyrer er afgørende for hunde og katte og som oftes mangler disse i vegetabilske proteiner, heraf omfatter; arginin, taurin, methionin, lysin og tryptophan.

  1. Proteinfordøjelighed

Proteinfordøjelighed/optagelighed er en vigtig faktor for hunde og katte. Hvad er et foder med en højere kvalitets protein værd, hvis det ikke også er nemt at fordøje/optage for hunden og katten? En mad med højt proteinindhold fordøjelighed/optagelighed er illustreret i ovenstående billede hvor det ses at den største biologiske værdi er protein af animalsk kilde da de let fordøjes og indeholder de aminosyrer der er væsentlige for hunde og katte’s optagelse af disse.

Fedt af animalsk oprindelse

Mange sundhedsbevidste menneskerser fedt som noget negativt, men fedt er en vigtig bestanddel af hunde og kattes kost.

Ligesom med protein, er fedt heller ikke skabt lige, og de er meget forskellige i deres komponent struktur og kvalitet. Hunde og katte lider ikke af kolesterol problemer eller hjertesygdomme som følge af højere niveauer af animalsk fedt. Derfor burde det ikke kommer som nogen overraskelse, at katte og hunde har brug for fedt fra dyr, snarere end fra vegetabilske kilder.

To vigtige roller fedt i kosten har, er:

  1. Giver en koncentreret kilde til energi.
  2. Forsyne de essentielle fedtsyrer (omega-3, for eksempel) som hunde og katte ikke kan producere i deres egen krop.

Fat Energy

Både hunde og katte kræver en ret stor mængde af animalsk fedt i deres kost. Selvom hunde og katte ofte nyde en mere ”stillesiddende livsstil” end deres fætter ulven, er en moderat optagelse af fedt er vigtigt.

Mens både fedt og kulhydrater giver energi, fungerer de meget forskelligt i kroppen af ​​en hund eller kat. Mens fedtstoffer er vigtige i kosten til hunde og katte, er kulhydrater det ikke. Kulhydrater tilvejebringer energi hurtigere end fedt. Hos mennesker stiger muskel-glycogen ved højt indtag af kulhydrater, hvilket forøger udholdenhed. Den samme carbohydrat belastning i hunde skaber en overskydende akkumulering af mælkesyre i muskler, hvilket fører til en tilstand kaldet hypoglykæmi, som forårsager svækkelse og træthed. Derfor er animalske fedtstoffer klart at foretrække som energi til hunde og katte.

De Essentiel fedtsyre

Essentielle fedtsyrer er de fedtsyrer, der forekommer i fedtstoffer, der kræves af kroppen. Fordi de ikke kan fremstilles i kroppen, skal essentielle fedtsyrer stammer fra fødevarer. De vigtigste er linolsyre og arachidonic4 (Omega-6), og DHA og EPA (Omega-3). En passende balance af omega-6 og omega3 er vigtig, da disse to fedtstoffer arbejde sammen. Et forhold på fra 2:01 til 5:01 er generelt accepteret som at være ideelle til hunde og katte. En mangel på Omega-6 er yderst sjælden, da de fleste hunde- og kattemad har dette i rigelig mængder, med oftest ikke nok Omega-3.

Omega-3 Kvalitet

Omega-3 kvalitet varierer voldsomt imellem vegetabilske og animalske kilder. Der er 3 typer Omega-3:

  • ALA (alphalinolenic syre) som er fra planter,
  • DHA (docosahexaensyre) og
  • EPA (epicosapentaenoic syre) som begge er fra fisk.

Hunde og katte kræver EPA og DHA, der ikke ALA.

Plantekilde Omega-3 (ALA), er en kortkædet omega-3 som findes i soja, canola olie og hørfrø. ALA skal omdannes til EPA og DHA at give nogen ernæringsmæssige fordele for en hund eller kat. Da katte og hunde ikke genetisk er tilpasset til at skabe denne konvertering, betragtes ALA Omega-3 fra planter ikke at være biologisk egnet til hunde og katte. Mens hunde er i stand til at producere arachidonsyre fra linolsyre, kan katte ikke syntetisere arachidonsyre og kræver det derfor i deres kost.

EPA og DHA

Omega-3 fra fisk: Animalsk Omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA) er langkædede omega-3 fedtsyrer, der absorberes let og direkte i kroppen. Disse forekommer naturligt i fed fisk som laks, sild og hvidfisk. EPA og DHA er derfor langt det bedste Omega-3 valg for hunde og katte.

Kulhydrater – så få som muligt

Kulhydrater er normalt den første energikilde som er til rådighed til kroppen. Proteiner og fedtstoffer giver også energi, men kulhydrater forbrændes først. Ifølge NRC (United States National Research Council) retningslinjer er “Kulhydrater en økonomisk energikilde i kosten af ​​hunde.” – altså billig energi

Kulhydrater er opdelt i to brede grupper:

  • Simple kulhydrater eller sukkere og
  • Komplekse kulhydrater.

Simple kulhydrater

Simple kulhydrater består af enkelte eller to enheder af sukker sammenføjet og findes i korn, såsom majs, hvede og ris. Simple sukkere er hurtigt optages i blodet, hvilket medfører en hurtig stigning i blodsukkeret. Denne hurtige stigning får kroppen til at producere en insulin i kraftig niveauer og dermed resultere i at sukker omdannes til fedt. Den hurtige stigning i blodsukkeret er normalt efterfulgt af et hurtigt fald, hvilket fører til følelser af sult og svaghed.

Komplekse kulhydrater

Komplekse kulhydrater har mere end to enheder af sukker sammenføjet og findes i kartofler, bønner, såvel som mange andre grøntsager og frugter. Komplekse kulhydrater kan tage lang tid at nedbryde i maven eller hos carnivore typisk passere ufordøjet, og dermed skabe en voluminøse afføringer.

Er kulhydrater passende for Rovdyr?

Hunde og katte har ikke ernæringsmæssigt et behov for kulhydrater og de er udviklet til at bruge protein samt fedt som energikilder.

Den naturlige kost for hunde og katte indeholder næsten ingen kulhydrater. Hunde og katte får naturligt kulhydrater fra byttedyrets indhold af specielt grønsager i maven. Frugt vil de finde og spise vildt i naturen. Forskning viser at dette udgør en meget lille brøkdel af den samlede kost.

Nutidens tørkost som er rig på kulhydrat fører til blodsukker udsving, insulinresistens, og er bredt betragtes som en førende årsag til fedme, diabetes og en række andre sundhedsproblemer hos katte og hunde. Konventionelle tørret hundefoder har et meget højt indhold af kulhydrater, typisk overstiger det samlede kulhydratindhold i tørret dyrefoder 40-50% at det samlede foder.

Ingen producenter er forpligtet til at beskrive kulhydratindhold på deres pakker/poser, men undersøgelser viser at næsten halvdelen af de tørrede produkter som findes på det europæiske marked kun indeholder simple sukkerarter og derfor er direkte sygdomsfremkaldende hos hunde og katte.

Kulhydratindtagelse over daglige behov, hvilket er tilfældet for næsten halvdelen af de tørrede produkter i Europa (det som hunden omsætter og forbrænder gemmer den ekstra kulhydrat som kropsfedt. Dermed skabes overvægtige hunde og katte.

The Association of American Feed Control-Officials (AAFCO) konkluderer at kulhydrater ikke er afgørende for hunde og katte, og at der ikke er noget behov for kulhydrat i deres kost. Ifølge Dr. David S. Kronfeld, behøver kulhydrater ikke at findes til voksne hunde, selv hos hunde som arbejder hårdt, da leveren er let i stand til at syntetisere danne tilstrækkeligt glukose (fra protein og fedt).

Det er min egen konklusion på det som jeg har studeret blandt egne hunde, hunde som køber foder hos UTIKA, samtaler med konkulega’ere og research publiceret på nettet, at både hunde og katte har behov for Frugt og Grønt.

  • Frugt idet det indeholder antioksidanter der hjælper på hundens og kattens immunforsvar
  • Grønt (her vælger jeg blade/bælg/frugt fra grønne grønsager; med de undtagelser for de grønsager som er kendte for at være sundhedsskadelige) grundet deres indhold af kostfibre som renser hundens og kattens meget korte tarmsystem samt for deres indhold af antioksidanter.

Fodring af katte og hunde, alt efter deres anatomi

Katte og hunde har udviklet sig som jægere og deres fordøjelse samt interne anatomiske træk er forblevet uændrede i århundreder på trods af en ”moderne livsstil”

En biologisk hensigtsmæssig kost afspejler den samme balance og variation af ingredienser, der ville blive forbruges i naturen, herunder muskler kød, knogler, fedt, orgel kød og vegetabilske materialer.

En typisk modstand imod en naturlig ernæring af hunde og katte fra producenter at tørrede produkter er at balancen imellem kalcium og fosfor er usikker eller ukendt, hvilket kan føre til led, knogle og muskel defekter. Dette afvises af den verdenskendte forsker i hunde og katte ernæring Dr. Ian Billinghurst B.V.Sc.[Hons], B.Sc.Agr., Dip.Ed. Han konkluderer at en hvilken som helst diet for hunde eller katte som indeholder mindst 40 % (helst over 60 %) rå kødben giver den perfekte balance imellem fosfor og kalcium idet den levende cellestruktur heri allerede har denne naturlige balance. Tørrede alternativer skal/vil altid forsøge at imitere dette; som allerede eksisterer naturligt. Eftersom kravene til varedeklarationer er forskellige fra land til land; fra EU til Nordamerika er det komplet umuligt at lave et tørret produkt som har den rette balance imellem kalcium og fosfor, hvorfor det må konkluderes at så længe 40 % af hundens eller kattens ernæring er rå kødben, så er ernæringen optimal!!!

Al’ moderne forskning viser at den optimale ernæring for hunde og katte er igennem et biologisk afpasset foder – et foder som har højt animalsk proteinindhold, lavt kulhydrat indhold, forskellige animalske ingredienser, behandlet så lidt som muligt og aldrig over en temperatur på 50 grader celsius og alle vegetabilske kilder for proteiner er udelukket.

Samlet konklusion

Hunde er kødædere, ikke altædende. Hunde er meget fleksible, men bare fordi de kan overleve på en altædende kost, betyder ikke, at det er den bedste kost for dem.

Med den korte fordøjelseskanal (tarmsystem) og gastrointestinale systemer er hunde og katte indrettet til at metabolisere animalsk kød og fedt, ikke kerner og kulhydrater.

Biologisk afpasset fødevarer er designet til at matche fordøjelsessystemets evner/funktioner hos hunde og katte. Ligesom den naturlige kost, har et højt proteinindhold og et lav indhold af kulhydrater, med en koncentration og variation af minimalt forarbejdede kød og fedtstoffer fra animalsk kilde.

Har dette en adfærdsmæssig indvirkning?

Konklusionen bør være tydelig – at hunde og katte som enten lever et helt liv som ”sultne”, diabetes, overvægtige, understimulerede (ernæringsmæssige), understimuleret (tænder, gummer og kæber), understimuleret (mave, lever og tarm), understimuleret (muskler, led og knogler) grundet deres ernæring ikke adfærdsmæssig har samme potentiale som det modsatte.

Når vi konkluderer dette, som er baseret og accepteret i det videnskabelige samfund, så må vi desværre også konkludere at vi trods dette skal argumenter med/imod dyrlæger (som igen har stor økonomisk interesse i salg af tørfoder og derfor ikke kan kalde upartisk i denne diskussion).

Selv om disse konstateringer kan accepteres i det videnskabelige samfund så er den konventionel opfattelse at tørfoder – at hund og kat ligner mennesker – med en tung vægt på uhensigtsmæssig korn og kulhydrater.

Denne dag i dag er blot 3 % af alle hunde i Danmark ernæret med et foder som er tilpasset deres anatomi.